top of page

Acerca de

emotion.jpg

Emotion

over dit concert

Ambitieus en avontuurlijk. Gretig en energiek. Vernieuwend en verbindend. Wie Frascati Symphonic hoort spelen, kan niet anders dan fan zijn. Dankzij een unieke samenwerking met de Muziekkapel Koningin Elisabeth concerteren jonge, begaafde solisten samen met het Leuvense orkest. Dit fantastische concert is in coproductie met 30CC.

De 22-jarige pianist Valère Burnon ("Jeune pianiste originaire de Marche-en-Famenne, Valère Burnon est aussi passionné que passionnant” Alexandre Mazoyer, rtbf) studeert aan de Muziekkapel Koningin Elisabeth bij Frank Braley, zelf winnaar van de Koningin Elisabethwedstrijd in 1991. Burnon is de solist in Beethovens Vierde pianoconcerto, het meest intieme en verfijnde van zijn pianoconcerti. Zo geeft Beethoven in het indringende Andante con moto toegang tot zijn gevoelswereld, met de grootst mogelijke eerlijkheid.

Het Vierde pianoconcerto brengt een opvallende nieuwigheid. In die tijd was het gebruikelijk een concerto te laten beginnen met een (lange) inleiding door het orkest vooraleer de solist in actie kwam. Hier begint de pianist de uitvoering met een pianosolo en valt het orkest pas nadien in. Het Vierde pianoconcerto van Ludwig van Beethoven is ongetwijfeld een meesterwerk uit de concertliteratuur. Niet te missen!

Na de pauze volgt de Vierde Symfonie van Pjotr Iljitsj Tsjaikovski, een van zijn meest bekende en geliefde werken. Het is een door en door romantisch werk, vol van emoties, over een persoon die worstelt met het noodlot, maar uiteindelijk triomfeert over zijn uitdagingen. Deze symfonie is ongetwijfeld een sleutelwerk in het turbulente zielenleven van de componist.

concertprogramma

Pianoconcerto nr. 4 in G, op. 58

Ludwig van Beethoven

Symfonie nr. 4 in f klein, op. 36

Pjotr Iljitsj Tsjaikovski

Valère Burnon

Solist - pianist

Valère voltooide zijn bachelordiploma in juni 2018 aan het Conservatoire Royal de Liège, waar hij studeerde bij Marie-Paule Cornia, Jean Schils, François Thiry en Étienne Rappe. Vervolgens trad hij in oktober 2019 toe tot de Hochschule für Musik und Tanz Köln in Wuppertal, eerst als Erasmusstudent en daarna als reguliere student bij Florence Millet. In 2021 behaalde hij zijn Master of Music met grote onderscheiding aan de Hochschule für Musik und Tanz Köln. In september 2021 werd Valère toegelaten tot de prestigieuze Accademia Pianistica “Incontri col maestro” in Imola (Italië), waardoor hij zijn vaardigheden en bekwaamheden kon verbeteren bij professor en pianist Leonid Margarius. In april 2022 werd Valère toegelaten tot de prestigieuze Muziekkapel Koningin Elisabeth in Brussel en geniet sindsdien van het waardevolle artistieke advies van Frank Braley, Avo Kouyoumdjian en Jean-Claude Vanden Eynden.

In 2020 bracht Valère zijn eerste album uit in samenwerking met de Belgische pianist en componist Luc Baiwir; dit album is opgedragen aan Claude Debussy, Sergei Prokofiev en Sergei Protopopov, een onbekende Russische componist wiens preludes Opus 32 nooit waren opgenomen. Hij bracht in 2021 een tweede album uit, "Neoteric", in duet met klarinettist Andreas Hermanski van de Hochschule für Musik und Tanz Köln; deze cd is opgedragen aan de Franse componisten Francis Poulenc, Ernest Chausson en Claude Debussy, maar ook aan de Scandinavische componisten Magnus Lindberg, Arvo Pärt en Rolf Martinsson.

Valère werd in 2022 aangesteld als docent kamermuziek aan het Conservatoire Royal de Liège en assisteert hij sindsdien zijn voormalige docent kamermuziek Jean-Gabriel Raelet.

Valère onderscheidde zich in vele gerenommeerde pianoconcoursen.

 

Valere burnon.jpg
bottom of page