top of page

Acerca de

Seizoenen.jpg

De 4 jaargetijden

over dit concert

De Vier Jaargetijden (Italiaans: Le Quattro Stagioni) is een reeks van vier vioolconcerten van Antonio Vivaldi, Il Prete Rosso ("de rode priester") zoals hij ook werd genoemd. Hij componeerde ze vermoedelijk toen hij kapelmeester was aan het Hof van Mantua (1718-1720). Elk concert bestaat uit drie delen: een langzaam middenstuk voorafgegaan en gevolgd door een snel deel.

​

Aan de basis van deze compositie liggen vier sonnetten, per jaargetijde één. Zeer waarschijnlijk is Vivaldi zelf de auteur van deze verzen. In de sonnetten beschrijft hij murmelende beekjes, een blaffende hond, zoemende bijen, vogels van allerlei slag, jachtpartijen, vrieskou en onweer. En de daarbij horende concerti geven deze elementen op sublieme wijze muzikaal gestalte.

Deze werkwijze betekende zonder meer een revolutie in de opvattingen over muziek: De Vier Jaargetijden werd een van de eerste voorbeelden van zogenaamde programmamuziek. Dit is muziek waarin een verhaal verwerkt zit.
De Vier Jaargetijden is ongetwijfeld Vivaldi’s bekendste werk. Het werd talloze malen uitgevoerd en opgenomen en mag zonder meer tot een van de populairste werken uit de klassieke muziek worden gerekend.

​

Deze cyclus van Vivaldi wordt voorafgegaan door een veel gespeeld werk uit het oeuvre van J.S.Bach, nl. het Concerto voor twee violen in d, BWV 1043, een bruisend en toch ook lyrisch werk waarin het geolied samenspel tussen de solisten enerzijds en de solisten en het orkest anderzijds getuigt van Bachs meesterschap in dit genre.

concertprogramma

Concerto voor twee violen in d, BWV 1043                                              

J.S. Bach

  • Vivace

  • Largo ma non tanto

  • Allegro

 

Concerto Nr. 1 in E, Op. 8, RV 269, "La primavera" (Lente)                   

A. Vivaldi

  • Allegro

  • Largo e pianissimo sempre

  • Danza Pastorale: Allegro

 

Concerto Nr. 2 in g, Opus 8, RV 315, "L'estate" (Zomer)                       

A. Vivaldi

  • Allegro non molto

  • Adagio e piano - Presto e forte

  • Tempo impetuoso d'Estate

 

Concerto Nr. 3 in F, Op. 8, RV 293, "L'autunno" (Herfst)                       

A. Vivaldi

  • Allegro

  • Adagio molto

  • La Caccia

 

Concerto Nr. 4 in f, Op. 8, RV 297, "L'inverno" (Winter)                         

A. Vivaldi

  • Allegro non molto

  • Largo

  • Allegro

Hrayr Karapetyan

Solist - viool

De Grand Prix-winnaar van de Triomphe de l'Art International Music Competition en prijswinnaar van de Aram Khachaturian International Violin Competition (2012), violist Hrayr Karapetyan heeft een indrukwekkend palmares van prijzen en uitvoeringen. Hij behaalde eerste prijs in de Avet Gabrielyan/Sargis Aslamazyan competitie en won de Alexander Spendiaryan competitie in zijn geboorteland Armenië. Hrayr was ook een van de finalisten in 2012 President's Youth Award in Armenië.

​

Als lid van YerazArt foundation en AGBU Performing Artist heeft Hrayr deelgenomen aan een liefdadigheidsprogramma "Musical companion", dat meer dan 300 concerten heeft gegeven in bejaardentehuizen, weeshuizen en scholen.

 

Naast zijn solocarrière is hij ook een actief kamer- en orkestmusicus. Hrayr richtte in 2008 samen met zijn vrouw, pianist Hasmik Manukyan, het project "Art of Duo" op. Het project was gericht op Duo-repertoire van de barok tot de moderne tijd, vooral gericht op weinig uitgevoerde werken van 20e- en 21e-eeuwse componisten.

 

Hrayr is de oprichter en artistiek leider van het festival "Hayasa Music", opgericht in Brussel 2015. Samen met zijn broer Henrik richtte hij in 2015 de "Karapetyan Brothers" op. Hun missie: het werk van Armeense en internationale componisten populair maken, maar specifiek gericht op het uitvoeren van werken van moderne Armeense componisten.

Het project is opgedragen aan de nagedachtenis van hun vader, Hayk Karapetyan.

Als orkestmuzikant was Hrayr lid van het Armeens Philharmonisch Orkest, het Armeens Staatsopera- en Balletorkest en bekleedt hij momenteel een functie in l'Orchestre Philharmonique Royal de Liège. Hij treedt ook op met Avetis Festival Orchestra, Belgian Virtuosos Orchestra, Classical Concert Chamber Orchestra, Lumen Symphonicum, Belgian National Orchestra, De Munt en is concertmeester van Frascati Symphonic sinds 2017.

 

Alles bij elkaar heeft hij concerten en recitals gegeven in de VS, Canada, België, Armenië, Frankrijk, Zwitserland, Duitsland, Italië, Nederland, Noorwegen, Zweden, Denemarken, Rusland, de Verenigde Arabische Emiraten, Qatar en Turkije, op locaties als Konzerthaus (Berlijn) , Concertgebouw (Amsterdam), Victoria Hall (Genève), Alte Oper (Frankfurt), Flagey & Bozar (Brussel).

 

Hryar.jpg
c1bc96_76cf82fe487c4e78bc3d1067144cf068_mv2.jpg

Delejan Brynaert

Solist - viool

Op 4-jarige leeftijd startte Delejan Brynaert met viool, dit bij de vioolschool Kortjakje volgens de Suzuki-methode. Hij werd winnaar van 'Jonge solisten aan zee' in 2009 en behaalde de 1ste prijs aan het 'Belfius-Classics concours' in 2014. Beide gebeurtenissen zetten Delejan aan om zijn muzikale talenten verder te exploreren. Hij verbond zich aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel, volgde de klassen van Yuzuko Horigome & Yossif Ivanov en behaalde er zijn Masterdiploma in 2019. Vervolgens trok Delejan naar het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen voor een specialisatie orkestinstrument bij Guido De Neve.

Om de cirkel rond te maken is hij op zijn beurt bezig zijn studies te vervolledigen als Suzuki-leerkracht. Momenteel is Delejan actief als aanvoerder van de tweede violen bij Frascati Symphonic. Hij soleert bij Frascati onder meer in het '12 seasons' project, een mix van de vier seizoenen van zowel A. Vivaldi, A. Piazzolla als M. Richter. Daarbuiten speelt hij geregeld mee met het 'Opera Ballet Vlaanderen' en andere Belgische orkesten.

Recent ging hij op tournée naar het Verenigd Koninkrijk met het 'Roemeens Nationaal Philharmonisch orkest' met als Solist Maxim Vengerov. Verder vormt Delejan een viool-cello duo met cellist Shuya Tanaka. Samen met Kris Stroobants richtte hij l'Altra Follia op.

bottom of page