top of page

Acerca de

Concerto Italiano.png

Concerto Italiano

over dit concert

Antonio Vivaldi was als priester, vioolvirtuoos en muziekdirecteur verbonden aan het “Ospedale della Pietà”, een Venetiaanse instelling dat zowel klooster, meisjesweeshuis als muziekschool was. Hoogbegaafde meisjes genoten er van een degelijke muzikale opleiding. Voor die talentvolle meisjes schreef Vivaldi niet alleen cantates en gewijde muziek, maar ook verschillende concerto’s voor viool, fluit, hobo en fagot.


Ruim 60 jaar later, in 1806, schreef de toen amper 12-jarige Gioachino Rossini zes sonates voor strijkers. Over die werken zegt hij: “Ze werden door mij in drie (!) dagen gecomponeerd en gekopieerd en ze werden op een hondse manier uitgevoerd door Triossi, de gebroeders Morini, en de tweede viool door mijzelf die, om de waarheid te zeggen, de minste hondsdolle was.” Daarvan voeren wij in dit programma de eerste sonate uit.
Gelukkig groeide Rossini daarna uit tot een schitterend operacomponist en waren de uitvoeringen van een betere kwaliteit.

 

In dit Italiaanse programma beginnen we met een divertimento op een thema van Lucia di Lammermoor, een opera van Donizetti, in een arrangement van Antonio Torriani. Hoewel hij minder bekend was als componist, was Torriani een uitmuntend fagotspeler die zich specialiseerde in het bewerken van bekende opera-aria’s van Donizetti, Bellini en zijn vriend Verdi voor fagot.

De aanvoerders van Frascati Symphonic en toptalent Balder Dendievel en Mavroudes Troullos staan garant voor een onvergetelijke concertervaring.


Geniet volop van dit op en top Italiaans programma!

concertprogramma

Divertimento su temi della “Lucia di Lammermoor” 

A. Torriani / G. Donizetti

Sonate voor strijkers nr.1 

G. Rossini (1792 -1868)

Hoboconcerto in C RV 447

A. Vivaldi (1678 -1741)

Concerto voor strijkers RV 158 

A. Vivaldi (1678 -1741)

Concerto voor hobo, fagot, strijkers bc. RV 545 in G 

A. Vivaldi (1678 -1741)

Balder Dendievel

Solist - hobo

Balder Dendievel (°2002) zette als telg van een muzikaal gezin zijn eerste stappen op viool toen hij vier jaar oud was. Op vijfjarige leeftijd schakelde hij over naar hobo.

 

Na studies aan het Stedelijk Conservatorium Brugge, de!Kunsthumaniora Antwerpen en het Koninklijk Conservatorium Antwerpen in de klas van Luk Nielandt, werd Balder in oktober 2019 toegelaten aan de prestigieuze Hochschule für Musik ‘Hanns Eisler’ in Berlijn. Daar volgt hij lessen hobo en althobo bij prof. Dominik Wollenweber, solo-althoboïst bij de Berliner Philharmoniker.

 

Aanvullend studeert hij daar ook historische hobo bij Antje Thierbach. Hij is veelzijdig actief als solist en orkest- en kamermusicus, op zowel moderne als historische hobo.

Voor meer informatie over Balder Dendievel, bezoek: zijn website

 

Balder+Dendievel-2022_Damien+Lovegrove_sq_zw-w-min.jpg
Mavroudes-Troullos-bio-615x640.jpg

Mavroudes Troullos

Solist - faggot

Geprezen door Crescendo Magazine als 'een muzikant met grote gevoeligheid'

Troullos, geboren in Nicosia, Cyprus, in 1992 in een familie van muzikanten, begon op dertienjarige leeftijd fagot te spelen en was pas achttien toen hij zijn eerste soloconcert speelde met het virtuoze concert voor fagot en orkest van C.M. van Weber. Later studeerde hij in Athene, Leipzig en Brussel.

Hij is een van de meest vooraanstaande fagottisten van zijn generatie en gaf recitals in de grootste concertzalen van Europa, zoals het Aphitheater van de Philharmonie in Parijs, de Elgar Room van de Royal Albert Hall en de Kleine Zaal van het Concertgebouw Amsterdam.

Naast zijn optredens doceert Mavroudes Troullos sinds 2018 fagot- en kamermuziek aan de Gemeentelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans Sint-Pieters Woluwe Brussel en is hij doctoraatsonderzoeker in de kunsten aan de LUCA School of Arts. Veel grote componisten hebben werken aan hem opgedragen, zoals Philippe Hersant.

Voor meer informatie over Mavroudes Troullos, bezoek: zijn website

bottom of page