top of page

Acerca de

hortus.jpg

over dit concert

In 2024 viert Hortus Musicalis zijn 45-jarig bestaan, een negende lustrum dus. En hoe kan dat beter dan met een concert met parels uit de 19e eeuw, een periode die doorgroeit vanuit de harmonische klassieke muziek naar de passie van de romantiek.

Luigi Cherubini is een Italiaans componist die vooral werkzaam was in Parijs. Zijn Requiem in c mineur (1816) komt qua opzet heel dicht bij het overbekende Requiem van Mozart. Cherubini ontving de opdracht voor dit werk met het oog op een herdenkingsdienst van koning Lodewijk XVI die tijdens de Franse Revolutie was onthoofd. Het bezit een aantal geweldige muzikale vondsten die vooral in de zangpartijen een kinderlijke blijheid en opgewektheid uitstralen, om even later over te gaan in hartstocht en diepzinnigheid. Het stuk kreeg zoveel bewondering van Beethoven, dat het ook is uitgevoerd tijdens zijn begrafenis. Schumann prees het werk als “zonder gelijke in de wereld”.

Uit diezelfde tijd (1815) komt een jeugdwerk van Franz Schubert, zijn eerste Stabat mater (D175). Met de eerste vier verzen van het Latijnse gedicht componeerde hij één vloeiende maar variërende beweging die ontspruit vanuit een kort interludium van het orkest. Wellicht heeft Schubert dit werk gecomponeerd naar aanleiding van een herdenkingsviering voor zijn overleden moeder. In diezelfde toonaard gaf Schubert vorm aan treurnis en geheimzinnigheid in zijn Onvoltooide Symfonie. Sommige musicologen herkennen ook hierin de band met zijn overleden moeder.

De lijn van de romantiek wordt afgerond met het Schicksalslied (lied van het lot), een krachtige compositie voor koor en orkest van Johannes Brahms uit 1868-71 op basis van het gelijknamige gedicht van Friedrich Hölderlin. Brahms creëerde een tijdloos werk dat moest vormgeven aan zijn persoonlijke interpretatie van ‘het lot’, zijn diepe overtuiging van de ‘futiliteit van het menselijke lot in een door storm geteisterde wereld’.

(Duurtijd concert: ong. 100 min. – 2 delen met korte pauze)

Bezetting:

Koor: Hortus Musicalis Pellenberg

Orkest: Frascati Symphonic Leuven, met koper- en houtblazers, strijkers, pauken (35 muzikanten)

Artistieke leiding en dirigent: Luc Laurent

concertprogramma

Requim in c mineur (1816) - L. Cherubini

- Introitus et Kyrie

Graduale

Dies Irae

Offertorium

Sanctus

Pie Jesu

- Agnus Dei

Stabat mater (D175) - F. Schubert

Symphony No. 8 (D759) "Die Unvollendete" - F. Schubert

- Allegro moderato

Schicksalslied Op. 54 - J. Brahms

bottom of page