top of page

Acerca de

12seasons.png

12 Seasons Unlocked

over dit concert

De Vier Jaargetijden van Vivaldi is ontegensprekelijk een van de meest gekende werken uit de klassieke muziek en blijft ook vandaag uiterst geliefd. Het is dan ook niet verwonderlijk dat verschillende hedendaagse componisten zich nog steeds laten inspireren door Vivaldi’s werk. Frascati brengt zowel de minimalistische interpretatie van Max Richter als het Four Seasons of Buenos Aires, gecomponeerd door Astor Piazzolla.
 
Zoals Vivaldi zijn entree maakte in de 18e eeuw dankzij zijn verrassende compositie stijl, zo leidt Frascati de nieuwe tijd in met een gloednieuwe concertbeleving door middel van het gebruik van artificiële intelligentie (AI). 

Muziek gaat gepaard met emotie. Bij ieder van ons roept muziek spontaan gevoelens op, die we eerder met beelden, dan met woorden gestalte geven. Zeker bij muziek als de Vier Jaargetijden. Elk seizoen ging bij publicatie vergezeld van een waarschijnlijk door Vivaldi zelf geschreven sonnet. Het sonnet werd populair door heel Europa dankzij de liefdesgedichten van de Italiaanse dichter Francesco Petrarca.

Tijdens dit concert wordt de emotionele beleving van het publiek door middel van 
een live tekenaar en artificiële intelligentie gecapteerd en in bewegende beelden omgezet en gepresenteerd. Dirigent Kris Stroobants gaat met de projecties 
aan de slag en laat het publiek participeren. Artificiële intelligentie wordt zo gevoed door de heersende emoties, de muziek zelf (tempo, intensiteit, harmonie, beweging..), het sonnet en de tekeningen van de grafisch kunstenaar. AI combineert en vult aan en daardoor is elke creatie steeds weer nieuw en uniek! Als opwarmer krijgen de toeschouwers eerst de kans om kennis te maken met deze technologie. 

Het stuk De Vier Jaargetijden van Vivaldi is programmatisch van opzet. Dit wil zeggen dat de componist een verhaal of gedachte gebruikte voor zijn compositie. In het zeer opgewekte Lente thema horen we vogelgeluiden, donder en bliksem, een sluimerende geitenhoeder onder de lentezon en een  volksdans. Behalve hitte, luiheid, 
 

brommende insecten en vogelgezang brengt de Zomer ook wind en onweer. In de Herfst kunnen we een wijnfeest en dronkenschap, verdoving en slaap, en

jachtpartijen herkennen. De Winter begint met storm, koude, druppelende regen én huiselijke gezelligheid, glijpartijen op het ijs, maar ook een verlangen naar de zomer.

Net zoals het onmogelijk is om het weer te voorspellen, wordt iedere voorstelling een unieke combinatie van muziek, poëzie, tekeningen en bewegende beelden.

Met Draw4AI krijgt de muziekbeleving ook een visueel luik. Thomas De Brabanter (website) zal in dialoog gaan met een AI-motor die hij voedt door zijn live schetsen. De AI maakt er continu zijn eigen interpretatie van en dit live op het podium. Het idee voor de software kwam tot stand in een brainstorm waar zowel creatieven en technologen elkaar moesten vinden. Wouter Devriese (instagram, linkedin), samen met Kasper Jordaens (instagram, niet aan zijn AI+muziek proefstuk toe) puurden uit de verschillende ideeën het uiteindelijke concept waarbij Kasper de voortrekkersrol nam in het daadwerkelijk uitwerken. Het concept is nu aan zijn 2e iteratie en er wordt nog steeds aan bijgeschaafd om mee te blijven met dit enorm snel ontwikkelende domein. Alledrie zijn Thomas, Wouter en Kasper werkzaam bij LUCA waar ze hun creativiteit en technologische kennis dagdagelijks inzetten in onderwijs en onderzoek.
 


Met 12 Seasons Unlocked zorgt Frascati voor een wereldprimeur en een geweldige belevenis!

concertprogramma

La Folia

Antonio Vivaldi (1678-1741)

De Vier Jaargetijden 

Antonio Vivaldi (1678-1741)

Vivaldi, the four seasons recomposed 

Max Richter  (1966-)

Four seasons of Buenos Aires

Astor Piazolla (1921-1992)

Delejan Brynaert 

Solist - viool

Op 4-jarige leeftijd startte Delejan Brynaert met viool, dit bij de vioolschool Kortjakje volgens de Suzuki-methode.

Zijn succesvolle deelname aan het Belfius-Classics concours zette Delejan aan om zijn muzikale talenten verder te exploreren. Aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel behaalde hij zijn Masterdiploma en vervolgens trok hij naar het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen voor een specialisatie orkestinstrument.

Om de cirkel rond te maken is hij op zijn beurt bezig zijn studies te vervolledigen als Suzuki-leerkracht.


Momenteel is Delejan actief als aanvoerder van tweede violen bij Frascati Symphonic. Met zijn huidige leerkracht Guido de Neve legt hij zich voornamelijk toe op de barokperiode.

Voor meer informatie over Delejan Brynaerts, bezoek: de website van l'altra follia

 

c1bc96_76cf82fe487c4e78bc3d1067144cf068_mv2.jpg
bottom of page