top of page

Acerca de

Concerto Italiano.png

Concerto Italiano

over dit concert

Antonio Vivaldi was als priester, vioolvirtuoos en muziekdirecteur verbonden aan het “Ospedale della Pietà”, een Venetiaanse instelling dat zowel klooster, meisjesweeshuis als muziekschool was. Hoogbegaafde meisjes genoten er een degelijke muzikale opleiding. Voor deze talentvolle meisjes schreef Vivaldi niet alleen cantates en gewijde muziek, maar ook verschillende concerto’s voor viool, fluit, hobo en fagot.
Ruim 60 jaar later, in 1806, schreef de toen amper 12-jarige Gioachino Rossini zes sonates voor strijkers.  

Over deze werken zegt hij:  “Ze werden door mij in drie (!) dagen gecomponeerd en gekopieerd en ze werden op een hondse manier uitgevoerd door Triossi, de gebroeders Morini, en de tweede viool door mijzelf die, om de waarheid te zeggen, de minste hondsdolle was.” Hiervan voeren wij in dit programma de eerst sonate  uit.
Gelukkig groeide Rossini daarna uit tot een  schitterend operacomponist en waren de uitvoeringen van een betere kwaliteit.

 

Dit Italiaanse programma beginnen we met een divertimento op een thema van Lucia di Lammermoor, een opera van Donizetti, in een arrangement van Antonio Torriani. Hoewel hij minder bekend was als componist, was Torriani een uitmuntend fagotspeler die zich specialiseerde in het bewerken van bekende opera-aria’s van Donizetti, Bellini en zijn vriend Verdi voor fagot.

De aanvoerders van Frascati Symphonic en toptalent Balder Dendievel en Mavroudes Troullos staan garant voor een onvergetelijke concertervaring.


Geniet volop van dit op en top Italiaans programma!

concertprogramma

Divertimento su temi della “Lucia di Lammermoor” 

A. Torriani / G. Donizetti

Sonate voor strijkers nr.1 

G. Rossini (1792 -1868)

Hoboconcerto in C RV 447

A. Vivaldi (1678 -1741)

Concerto voor strijkers RV 158 

A. Vivaldi (1678 -1741)

Concerto voor hobo, fagot, strijkers en bc. RV 545 in G 

A. Vivaldi (1678 -1741)

bottom of page