Fausto is een nieuwe opera van Luc Steels (muziek) en Oscar Vilarroya (libretto) die een heel nieuwe interpretatie geeft aan de aloude mythe van dr. Faustus, een magiër en gnosticus uit het begin van de 16e eeuw. De vooruitgang in de technologie van artificiële intelligentie heeft een aantal scenario’s doen ontstaan die mensen anders doet denken over onsterfelijkheid en toegang tot alle kennis. In deze nieuwe opera is Mephisto een virtuele persona die in de Cloud leeft maar een menselijk lichaam wil om te kunnen voelen en ervaren als de mens. Fausto is een start-up ondernemer en Margherita een app developer die software ontwikkelen om een digitale kopie van jezelf te maken en zo onsterfelijk te worden. De opera vertelt het verhaal hoe Margherita uit wanhoop voor de afwijzende houding van Fausto zelfmoord pleegt en door Mephisto in een digitale persona wordt omgezet, hoe Mephisto de virtuele Margherita dan gebruikt om Fausto te overtuigen zijn lichaam ter beschikking te stellen, en hoe Mephisto's plannen nipt in duigen vallen en zo de mensheid behoeden voor de kwalijke bedoelingen van Mephisto. 

 

Hoewel deze opera hedendaagse thema's behandelt, vooral over de mogelijkheden, grenzen en risico's van de nieuwe technologieën die op ons afstormen, is de muzikale taal van de opera in de lijn van de westerse traditie, waarin melodie, ritme, harmonie, en expressie ten volle benut worden om emoties en betekenissen uit te drukken.

Naast het kamerorkest Frascati en solisten Steve Brooks (Fausto), Anja Van Engeland (Margherita) en Pablo Lopez Martins (Mephisto) zingt ook het koor La Folia.

PROGRAMMA

 

Luc Steels: Fausto

 


Frascati Chamber Orchestra & koor La Folia o.l.v. Kris Stroobants

Sopraan (Margherita): Anja Van Engeland

Tenor (Fausto): Steve Brooks

Bariton (Mephisto): Pablo Lopez Martins

CONCERTEN

Maandag 18 september - 19:30

De Munt, Brussel

Deze avant-première is niet toegankelijk voor publiek.